От днес Русе е с нови цени на водата. Те са утвърдени с Решение № Ц-32

...
От днес Русе е с нови цени на водата. Те са утвърдени с Решение № Ц-32
Коментари Харесай

От днес Русе е с нови цени на водата

От през днешния ден Русе е с нови цени на водата. Те са утвърдени с Решение № Ц-32 /30.12.2022 година на КЕВР и са както следва:

Доставяне: 2,786 (лв./куб.м без ДДС)

Отвеждане: 0,404 (лв./куб.м без ДДС)

Пречистване битови: 0,511 (лв./куб.м без ДДС)

Пречистване промишлени:

степен на замърсяване 1: 0,582 (лв./куб.м без ДДС)

степен на замърсяване 2: 0,884 (лв./куб.м без ДДС)

степен на замърсяване 3: 1,170 (лв./куб.м без ДДС)

Общо: 6,337 (лв./куб.м без ДДС)

Намалени са одобрените цени на ВиК операторите с ниска успеваемост и неизпълнени вложения, увеличени са цените на сдруженията с високи индикатори, оповестиха от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) преди няколко дни.

На 30 декември 2022 година Комисията на енергийно и водно контролиране в профилиран състав " ВиК " прие решение за изменение на утвърдените с бизнес плановете на ВиК операторите цени на услуги за 2023 година, предаде dunavmost.com.

С решението на регулатора се изменят цените на ВиК услугите на 28 ВиК оператора– 19 районни държавни сдружения, 4 общински и 5 частни оператора. Променените цени влизат в действие от 1 януари 2023 година 13 регионални ВиК оператори ще получат по-малко нарастване на цените на ВиК услугите спрямо одобрените цени в техните бизнес планове. За 5 от тези сдружения настоящите към момента цени дори ще бъдат понижени – в областите Бургас, Видин, Хасково, Благоевград и Ловеч. За 7 районни сдружения е одобрено по-високо нарастване по отношение на одобрените цени на ВиК услуги - в областите Варна, Монтана, Плевен, Русе, Силистра, Смолян и Стара Загора.

След третата и след петата година от осъществяването на бизнес плановете, КЕВР е задължена да утвърди преизчислени цени на ВиК услугите, като регистрира осъществените от сдруженията действителни вложения и степента на осъществяване на единните индикатори за успеваемост. Със сегашната процедура регулаторът извърши това нормативно условие и регистрира осъществяването на одобрените бизнес планове за 2020 година и 2021 година, които са последните две години от регулаторния интервал 2017-2021 година Степента на осъществяване на одобрените бизнес планове след първите три години на интервала Комисията регистрира с решението си от 30.12.2020 година, с което промени одобрените цени на ВиК услуги за 2021 година.

Преди процедурата по изменение на цените на ВиК услугите за 2023 година, КЕВР извърши през 2022 година цялостен регулаторен обзор, включващ планови инспекции на активността на всички ВиК дружества за 2020 и 2021 година Дейността на операторите беше оценена с използването на единна методика и критерии, което подсигурява равнопоставеност сред тях. Приетият от Комисията отчет за осъществените през 2022 година инспекции е оповестен на интернет страницата на Комисията (www.dker.bg) в раздел ВиК/Информационна система.

С утвърдените промени на цените за 2023 година Комисията дава настояща самостоятелна оценка за резултатите от активността на всеки отделен ВиК оператор с одобрен бизнес план. По отношение на ВиК операторите, които с бизнес плановете са поели съответни задължения, само че качеството на техните услуги е влошено и вложенията не са реализирани, с решението на Комисията са понижени утвърдените им цени за 2023 година В същото време за сдруженията, които потвърждават високо осъществяване на заложените цели, одобрените цени в бизнес плановете са увеличени.

КЕВР припомня, че на 06.12.2022 година беше извършено намерено съвещание с присъединяване на представители на ВиК дружества от цялата страна. Същият ден се състоя и публично разискване, в което се включиха Министерство на регионалното развитие, Омбудсмана на Република България, браншовите синдикати на КНСБ и КТ „ Подкрепа “, Българската асоциация по водите, Съюзът на ВиК операторите, Гражданска платформа „ Изправи се.бг “ и Община Бургас. На разискването участниците показаха своите мнения и оферти по отношение на препоръчаните за актуализация цени на ВиК услуги. В отговор ръководителят на работната група и шеф на дирекция „ Водоснабдителни и канализационни услуги “ в КЕВР д-р Ивайло Касчиев акцентира, че в осъществяване на нормативните условия, след третата и след петата година от осъществяването на бизнес плановете, Комисията е длъжна да утвърди преизчислени цени на ВиК услугите.

Регулаторът ползва обединен метод според одобрената методика - при осъществяване или несъблюдение на вложенията и индикаторите в бизнес плановете на сдруженията това се отразява в актуализацията на техните цени. Комисията непрестанно е информирала ВиК операторите и способените държавни институции за осъществяването на одобрените бизнес планове, в това число действително регистрираните вложения и постигнатите равнища на индикаторите за качество на ВиК услугите. Търговските сдружения - ВиК оператори имат свои принципали, които носят отговорността да управляват резултатите от оперативното им ръководство. Принципалът, а не регулаторът, следва да подхваща ограничения за възстановяване на ръководството и контрола на комерсиалните сдружения.

В приетото Решение за изменение на одобрените цени на услугите на ВиК дружествата за 2023 година Комисията дава стимулиран отговор по всички постъпили писмени мнения от страна на участниците в публичното разискване.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР